Wonen in een monumentaal huis

Het boek Wonen in een monumentaal huis is mooi document ter afsluiting van het onderzoek naar 100 woonhuizen en hun interieurs in Amsterdam Zuid. De schrijvers belichten het wonen in Zuid vanuit hun specialismen en plaatsen de vondsten in de landelijke context. Buiten het centrum wonen betekende voor de elite het verruilen van het oude grachtenhuis voor een moderne woning aan de rand van de stad. Maar het moest wel dezelfde artistieke kwaliteit hebben.

Een comfortabele woning betekende niet alleen een huis met moderne techniek zoals waterleiding, riolering, centrale verwarming en een mooie keuken en badkamer. Het was belangrijk dat het woonhuis voldeed aan de nieuwste inzichten van indelen en inrichten zodat er ‘op stand’ kon worden ontvangen. Bij het decorum hoorde uiteraard een fraaie afwerking en luxueuze stoffering. Glas in lood, bewerkte betimmeringen, stucornamenten en betegelingen zorgen ervoor dat veel van de huizen ook nu nog bijzonder zijn om in te wonen.

Een aantal van de bewoners die een speciale band met hun woning hebben opgebouwd vertellen hun verhaal in een serie interviews die zijn opgenomen in het boek. Fotoportretten van de bekende fotograaf Theo Baart bieden een kijkje in hun woonomgeving. Het boek is een langverwachte uitgave voor de liefhebber van oude bouwmaterialen, woninginrichting en bewonersgeschiedenis. Voor architectuurspecialisten en interieurdeskundigen is het een must.

Wonen in een monumentaal huis
Barbara Laan, Eloy Koldeweij, Coert Peter Krabbe (red.)
€ 39,50, Uitgeverij SUN, 2012
Te bestellen via: www.uitgeverijboom.nl


Amsterdamse interieurs.
Huizenportretten 1875-1945

Verborgen achter veel voordeuren in Amsterdam Zuid zijn buitengewone interieurs te vinden. Interieurs die we waarschijnlijk nooit met eigen ogen zullen kunnen bewonderen, maar waar dit boek een uniek beeld van geeft. Dertien woonhuizen met een bijzonder verhaal of een rijke geschiedenis worden hier voor het eerst getoond.

U krijgt in deze bloemlezing niet alleen uitleg van stijlen als de neorenaissance en de Amsterdamse School, begeleid door prachtige foto’s van halpartijen, keukens en boudoirs, en details van glas in lood, vloeren en plafonds. U leest ook de verhalen van de ontwerpers, de makers en de gebruikers: van bankiers en kunstenaars, van joden en katholieken, van links-liberalen en NSB’ers, van dienstpersoneel en de vrouwen des huizes.

Het boek Amsterdamse interieurs. Huizenportretten 1875-1945 is tijdelijk niet verkrijgbaar. Het is geschreven door Barbara Laan en Alexander Westra. Prijs: € 10,50.


Brochure Historische interieurs in Amsterdam

Speciaal voor de bewoners van bijzondere interieurs in Amsterdam ontwikkelde de stichting een voorlichtingsbrochure. In de brochure treft u informatie over de waarde en betekenis van historische interieurs. Ook geeft de brochure advies op het terrein van aanpassingen en onderhoud en verwijst naar instellingen die actief zijn op dit gebied.

Complete interieurs van vroeger zijn uiterst zeldzaam geworden, zeker als ze ook nog eens volledig authentiek zijn wat betreft de oude verflagen en wandbespanningen. Elementen van fraaie woonhuisinterieurs zijn nog wel te vinden, maar worden in veel gevallen niet als bijzonder of waardevol onderkend. Het onderkennen en zichtbaar houden van de cultuurhistorische waarden van dit ‘erfgoed in wording’ is belangrijk voor ons allen en maakt een woonhuis voor de eigenaar uniek.
> Download de brochure (PDF, 6,3Mb)

Een heruitgave is in voorbereiding en zal eind 2015 verschijnen.

Wilt u niets missen?

Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Doe mee en steun ons werk!