Wonen in een monumentaal huis

Het boek Wonen in een monumentaal huis is mooi document ter afsluiting van het onderzoek naar 100 woonhuizen en hun interieurs in Amsterdam Zuid. De schrijvers belichten het wonen in Zuid vanuit hun specialismen en plaatsen de vondsten in de landelijke context. Buiten het centrum wonen betekende voor de elite het verruilen van het oude grachtenhuis voor een moderne woning aan de rand van de stad. Maar het moest wel dezelfde artistieke kwaliteit hebben.

Een comfortabele woning betekende niet alleen een huis met moderne techniek zoals waterleiding, riolering, centrale verwarming en een mooie keuken en badkamer. Het was belangrijk dat het woonhuis voldeed aan de nieuwste inzichten van indelen en inrichten zodat er ‘op stand’ kon worden ontvangen. Bij het decorum hoorde uiteraard een fraaie afwerking en luxueuze stoffering. Glas in lood, bewerkte betimmeringen, stucornamenten en betegelingen zorgen ervoor dat veel van de huizen ook nu nog bijzonder zijn om in te wonen.

Een aantal van de bewoners die een speciale band met hun woning hebben opgebouwd vertellen hun verhaal in een serie interviews die zijn opgenomen in het boek. Fotoportretten van de bekende fotograaf Theo Baart bieden een kijkje in hun woonomgeving. Het boek is een langverwachte uitgave voor de liefhebber van oude bouwmaterialen, woninginrichting en bewonersgeschiedenis. Voor architectuurspecialisten en interieurdeskundigen is het een must.

Wonen in een monumentaal huis
Barbara Laan, Eloy Koldeweij, Coert Peter Krabbe (red.)
€ 39,50, Uitgeverij SUN, 2012
Te bestellen via: www.uitgeverijboom.nl


Amsterdamse interieurs.
Huizenportretten 1875-1945

Verborgen achter veel voordeuren in Amsterdam Zuid zijn buitengewone interieurs te vinden. Interieurs die we waarschijnlijk nooit met eigen ogen zullen kunnen bewonderen, maar waar dit boek een uniek beeld van geeft. Dertien woonhuizen met een bijzonder verhaal of een rijke geschiedenis worden hier voor het eerst getoond.

U krijgt in deze bloemlezing niet alleen uitleg van stijlen als de neorenaissance en de Amsterdamse School, begeleid door prachtige foto’s van halpartijen, keukens en boudoirs, en details van glas in lood, vloeren en plafonds. U leest ook de verhalen van de ontwerpers, de makers en de gebruikers: van bankiers en kunstenaars, van joden en katholieken, van links-liberalen en NSB’ers, van dienstpersoneel en de vrouwen des huizes.

Het boek Amsterdamse interieurs. Huizenportretten 1875-1945 is tijdelijk niet verkrijgbaar. Het is geschreven door Barbara Laan en Alexander Westra. Prijs: € 10,50.