Eetkamer wordt moderne woonkeuken

11/12/2015 door Barbara Laan

deel Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op LinkedIn Deel via e-mail

Herbestemming van gebouwen en behoud van monumentale interieurs gaan niet altijd gemakkelijk samen, zeker niet bij functieverandering van woonhuis naar zorginstelling. Zorgresidentie Benvenuta vormt een gelukkige uitzondering. De eigenaren bewoonden het huis eerst zelf met hun kinderen voordat zij in 2012 de deuren openden als zorgtehuis voor ouderen.

 

Er zijn tien studio’s ingericht voor individuele bewoners, maar het grootste deel van de begane grond is ingericht als woonruimte, zoals het ooit was bedoeld. De vestibule, het toilet, de garderobe, de woonhall annex trappenhuis, het kantoor en de zitkamer met ruime serre, al deze vertrekken hebben de oorspronkelijke functie en sfeer volledig behouden. Ook de fraai aangelegde tuin met de bijzondere boomsoorten is in tact gebleven. De oude, doorleefde parketvloeren, de hoge, houten wandbetimmeringen met details in exotisch coromandelhout, de radiatoren met hun fraaie omkastingen en het indrukwekkende glas in lood: het is er allemaal nog!

 

De benodigde aanpassingen voor rollators, rolstoelen, verticaal transport en dergelijke zijn zo onopvallend mogelijk aangebracht en qua vormgeving en kleurstelling afgestemd op de oorspronkelijke architectuur. Alleen de voormalige eetkamer is volledig gemoderniseerd. Enkele bewoners lezen er de krant aan de grote, multifunctionele tafel; gezellige keukengeluiden op de achtergrond. De geur van zelfgemaakte soep verspreidt zich door het huis en de voorbereidingen worden getroffen voor het opdienen van het middagmaal. Dat is nog eens wat anders dan vroeger, toen etensluchtjes en het gerinkel van borden zo veel mogelijk uit de woonvertrekken werden gemeden en de keuken het domein was van het personeel. De moderne woonkeuken is het nieuwe hart van het huis geworden: veranderde gebruiken met respect voor de schoonheid van vroeger.

deel Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op LinkedIn Deel via e-mail

Archief

Jaarlijks archief

Blijf op de hoogte via e-mail

Vul uw e-mailadres in om bericht te krijgen bij nieuwe blog- en nieuwsberichten op deze website.

De woonkeuken in Zorgresidentie Benvenuta te Hilversum.

Voorgevel van Zorgresidentie Benvenuta (foto BMBeeld 2015).

De signatuur van W. Bogtman, glazenier te Haarlem, op het glas-in-loodraam in het trappenhuis (foto BMBeeld 2015).