Sanitary Engineer

17/07/2015 door Barbara Laan

deel Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op LinkedIn Deel via e-mail

J.G. Korsten noemde zichzelf ‘sanitary engineer’. Hij bezat een sanitair technisch bureau aan het Koningsplein in Amsterdam en had later ook bijkantoren in Heemstede, Breda en Hilversum. Hij leverde naast sanitair ook moderne installaties zoals centrale verwarming. Voor het huis Oranjestein in Laren leverde hij in 1920  volgens de verkoopnota een hele reeks artikelen:

1 badkuip, 1 hangbatterij, 1 zitbankje, 1 sponzenbak, 1 zeepbakje, 1 douchetub, 1 gordijnring, 1 douche, 1 draaibaar badkrukje, 1 bidet, 1 slobzink met rooster (afvoerputje), 1 1-persoons waschtafel met toebehoren, 1 1-persoons waschtafel met toebehoren, 1 handdoekkorf, 1 shampooing douche, 1 badtermometer, 3 w.c.’s, 5 waschtafels (zie afbeelding), 6 spiegels facet geslepen, 5 étagères, 5 handdoekrekken (waarvan er 1 bewaard bleef), 5 vernikkelde glashouders, 5 zeepbakjes, 1 waschbak, 1 kleine waschbak, 1 scheerdersbakje en 4 vernikkelde kranen.

Ook installeerde hij de elektrische leidingen en de afvoer in de villa. In de keuken van het huis is een radiator aanwezig waar een warmhoudkast in opgenomen is. Hoewel niet in de genoemde nota opgenomen is het waarschijnlijk dat ook deze kast door de firma Korsten is geleverd. Het toestel is niet heel diep waardoor het ongeschikt is als bordenwarmer. Wellicht werd het gebruikt om er brooddeeg in te laten rijzen?

 

Literatuur

In het Amsterdam Zuid onderzoeksproject is de firma Korsten samen met andere fabrikanten onderzocht door Natasja Hogen die er een fraai geïllustreerd boek van maakte: N. Hogen, In weelde baden. De badkamer in het Nederlandse interieur, Amsterdam 2012.

 

deel Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op LinkedIn Deel via e-mail

Blijf op de hoogte via e-mail

Vul uw e-mailadres in om bericht te krijgen bij nieuwe blog- en nieuwsberichten op deze website.

Wastafel met paonazzomarmeren blad, vernikkelde kranen en zeepbakje uit de logeerkamer van huis Oranjestein, foto BMBeeld.

Oude foto van de keuken in huis Oranjestein met rechts de radiatorkast, circa 1925.

Radiator met warmhoudkast in de keuken van huis Oranjestein, 2015, foto BMBeeld.

Advertentie van de firma Korsten, circa 1900, in het Stadsarchief van Amsterdam.